Debrecen városról

Nagytemplom

Debrecen az ország második legnagyobb, legnépesebb és legjelentősebb városa, mely Magyarország keleti részén fekszik, 30 km-re a román határtól. Hajdú-Bihar megye és a Debreceni kistérség székhelye, egyike az ország hét regionális központjának. Időnként „a kálvinista Róma” néven vagy „cívisváros”-ként emlegetik.

Kossuth tér

Hazai és külföldi emberekben sokszor felmerült már a kérdés, hogy olyan természeti környezetben ahol Debrecen fekszik, hogyan alakulhatott ki már a kora középkorban egy jelentős település. Természetesen a város kialakulásának és fejlődésének a múltban megvoltak az erőforrásai és földrajzi alapjai.

Csokonai Színház

Az 1500-as években a református hit nagyarányú elterjedésével Debrecen egyházi központtá is válik. Ez a szerepe a mai napig is fennáll. Erre utal az is, hogy II. János Pál pápa magyarországi látogatása során Debrecent és a Nagytemplomot is meglátogatta. Az ország három részre szakadásakor a három hatalom ütközőpontjába került. Mivel magát megvédeni nem volt képes, hadserege, vára nem lévén a túlélésnek azt a formáját választotta, hogy mindig behódolt az éppen esedékes hatalomnak, és adóval váltotta meg önállóságát.

A Debreceni Egyetem fő épületének belső tere

A város történetének szomorú és visszatérő eseményei a tűzvészek, amelyek többször elpusztítják Debrecent.

A város híres sportegyesülete és futballcsapata a Debreceni Vasutas Sport Club (egykori nevén Debreceni Lokomotív, becenevén Loki), amely az elmúlt több mint egy évszázad során négy aranyérmet (2005, 2006, 2007, 2009) szerzett, s háromszor volt kupa-, illetve négyszer Szuperkupa-győztes, valamint 2009. augusztus 25-én a Bajnokok Ligája csoportkörébe is bejutott!