Summer Universities

Egyetem?! Tanuljak nyáron? Kizárt!

Erről szó sincs! Sokak számára megtévesztő az egyetem kifejezés: szó sincs iskolapadról, vagy vizsgákról! Amit itt tanulhatsz, az más, és talán több is ennél. Két hétig 15-35 európai fiatallal fogod felfedezni az adott ország valódi kultúráját, szépségeit és megismerni a helyi lakosokat, de emellett megérezheted azt, mit jelent európainak lenni és ezáltal nyitottan és toleránsan viselkedni különböző kultúrákkal szemben. Ezenkívül az adott nyári egyetem tematikájától függően, workshopok, tréningek és különböző, a nem-formális tanulás kategóriájába tartozó, gyakorlatok segítségével ismerhetitek meg jobban egymást és az adott témakört. Ne maradj ki ebből a fergeteges élményből!

Képzelj el két hetet, amit Európa különböző országaiból érkező fiatalokkal töltesz! Garantáltan számtalan kalandban, élményben és buliban lesz részed.

Európa 40 országában, több, mint 50 nyári egyetem kerül megrendezésre évről évre. A nyári egyetemeknek három típusa létezik:

· Travelling Summer University (TSU): utazásközpontú, több várost fedezhetsz fel egyszerre

· Summer Course (SC): tematikus programok (sport, nyelvtanulás, kultúra, gasztronómia), workshopok várnak rád

· Summer Course Plus (SC+): olyan summer course, ahol mélyebben elmélyedhettek, még többet tanulhattok az adott témáról

DSC_0207.jpgbbbbbbbbbb

Bővebb információ angolul:

A 2019-es nyári egyetemekről bővebb információ ide kattintva érhető el. A legfontosabb menüpontok:

 

Mivel kezdjem a jelentkezést?

Először is nagyon fontos, hogy átböngészd a fentebb megjelölt honlapokat! Itt választ kaphattok az összes felmerülő kérdésre.

Nekem még van kérdésem. És most?

Nyugodtan keressétek fel bármelyikőnket, az elérhetőségeket a Vezetőség menüpontban találhatjátok. Idő hiányában a Nyári Egyetem honlapon megválaszolt kérdéseket nem áll módunkban újra megválaszolni, ilyen esetben a Nyári Egyetem honlap megfelelő részére irányítunk tovább. Megértéseteket köszönjük!

Ha már tudom hova akarok jelentkezni, hogyan kezdjek hozzá?

A nyári egyetem jelentkezéshez AEGEE tagnak kell lenned, ha még nem vagy az, itt olvashatsz információkat a csatlakozásról. Miután jóváhagytunk az Intraneten, kapsz egy felhasználónevet és jelszót, melyek segítségével be tudsz lépni a www.aegee.org/su honlapon. Miután bejelentkeztél, ki kell töltened a jelentkezési űrlapot. Ügyelj arra, hogy minden kérdésre válaszolj, és pontosan jelöld meg, hogy hova szeretnél kiutazni.

Régi AEGEE tag vagyok!

Amennyiben már korábban AEGEE tag lettél, ellenőrizd, hogy az általad kinézett Nyári Egyetemek végéig nem ér véget az éves tagságod, mert ebben az esetben nem fogjuk tudni jóváhagyni a jelentkezésed.

Ha nem emlékszel a felhasználónevedre, akkor érdemes tudni, hogy az az alábbi formátumot követi: keresztnev.vezeteknev (ékezet nélkül, kis betűkkel). Esetleg előfordulhat fordítva is, amennyiben regisztrációkor véletlenül felcserélted a két mezőt. Utóbbi esetben sürgősen orvosold a hibát, amit az Intranetbe való bejelentkezést követően a fenti menüsoron az “Options”-ra kattintva tudsz kivitelezni.

2729640583


Nyári egyetem GYIK

Ki és hogyan jelentkezhet nyári egyetemre?

Szervezetünk bármely, hivatalos tagja jelentkezhet, nincs semmilyen további feltétel. A csatlakozással kapcsolatos további információkat itt találhatsz. Kik szervezik? A szervezők helyi fiatalok, egyetemisták, a részvevők pedig a legkülönfélébb nemzetiségű európai fiatalok. A részvételi díj két hétre általában 180 Euro körül mozog, mely tartalmazza a szállást, programokon való részvételt, legalább napi egy hideg és egy meleg étkezést, és a belföldi utazást. Az oda-vissza utazás költségeit nem tartalmazza. A nyári egyetemekről bővebb információt a www.aegee.org/su oldalon találsz.

Milyen a szállás? Milyenek az ételek?

A szállás általában ifjúsági szállás vagy kollégium, de előfordul, hogy hotelben vagy éppen tornateremben szállásolják el a résztvevőket. Tornaterem esetén vinni kell hálózsákot, esetleg matracot! Napi két meleg étkezés mellett reggelit is szoktak adni, a mennyiség és a minőség átlagos.

Milyen nyelvtudás szükséges?

A nyári egyetemeken az angol a központi nyelv, így ha angolul középszinten tudsz, akkor nem lesz semmi problémád kint. Ha Language Course-ról van szó, és nem kezdő szintre jelentkeztél, akkor természetesen az adott nyelven is tudnod kell az általad megjelöl szinten. A nyári egyetem mindig kiváló alkalom arra, hogy fejleszd nyelvtudásod!

Hány nyári egyetemre lehet jelentkezni? Van fontossági sorrend?

Minimum egy, de maximum három nyári egyetemre lehet jelentkezni egy adott évben, és meg kell adnod a preferencia sorrendedet is. A számítógépes rendszer megvizsgálja az adataidat, és csak 1 helyre küldi tovább a jelentkezésedet. Mindenki egy nyáron hivatalosan csak egy nyári egyetemen vehet részt.

Mit tartalmazzon a motivációs levél?

A motivációs levelet fiatalok fogják elolvasni, és minden esetben olyan résztvevőket keresnek, akik motiváltak, életvidámak, nyitottak és készek a reggeltől hajnalig tartó programokra! Nem kell hosszúnak lennie: kis bemutatkozás, és hogy miért szeretnél odamenni. Angol nyelven kell írni, de csak növel az esélyeiden, ha az adott ország célnyelvén írod.

Ki választja ki a résztvevőket?

A résztvevőket minden város saját magának választja ki, tehát a Te jelentkezésedet nem Debrecenben, hanem az adott városban fogják elolvasni a fiatalok, ahova jelentkeztél. Hozzájuk megérkezik az összes jelentkezés, és ők válogatnak, valamint ők közlik majd az eredményt is. Amennyiben szeretnéd, szívesen segítünk tanácsokkal a jelentkezéseddel kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban az or(kukac)aegee-debrecen.hu címre várjuk a leveleket.

Mikor derül ki, hogy felvettek-e?

Az eredmény május közepén szokott kiderülni. Minden esetben küldenek e-mailt, akkor is, ha felvettek, és akkor is, ha nem. Nagyon fontos, hogy senki se vegye meg a repülőjegyét a hivatalos eredmény előtt! Szintén fontos, hogy e-mailben értesítenek arról, hogy felvettek, tehát érdemes minden nap nézni a leveleidet, annál is inkább, mert általában vissza kell igazolni a részvételi szándékot e-mailben, és csak ezután tekintenek hivatalosan résztvevőnek. Ha lemaradsz a visszaigazolásról, könnyen lehet, hogy más fogja betölteni a helyed!

Mit tegyek ha nem vettek fel? Hogy működik a várólista?

Ebben az esetben sem kell búsulni, hiszen még van esélyed a várólistán! Azok a helyek, ahol nem volt elég jelentkező, vagy más okok miatt nem tudták betölteni az összes helyet, küldenek úgynevezett open callokat. Ezek a www.aegee.org/su oldalon lesznek elérhetőek.