Beszámoló: Egy nyári egyetem krónikája, avagy jöttünk, láttunk, visszamennénk

Szívesen utazol, ismersz meg szórakozva új kultúrákat, kötsz nemzetközi barátságokat és nyersz új nézőpontokat? Ha lelkesen bólogatsz, biztos lehetsz benne, hogy az AEGEE (Association des Etats Généraux des etudiants de l’Europe/ European Students’ Forum) szervezésében megrendezésre kerülő Nyári Egyetemek (Summer University-SU) neked lettek kitalálva!

Ez egy kéthetes kirándulás, amit nemzetközi légkörben tölthetsz el valahol Európában, miközben a helyi szervezők mutatják meg a legtutibb helyeket, melyekre egyedül, turistaként valószínűleg nem figyelnél fel. A SU-k során nem csak egy ország kultúráját ismerheted meg a szokásoktól, tradícióktól kezdve, a mentalitáson, nyelven, látványosságokon át, egészen a szórakozási lehetőségekig, helyi konyháig, hanem akár egészen sokét is, hiszen a résztvevők különböző országokból jönnek. Nincsenek tabu-témák, megkérdezhetsz bármit, így lehetőség van az eddig kialakult, akár negatív előítéletek visszaépítésére.

Egy kis ízelítőt nyújtva ebből az életre szóló élményből, elmesélem személyes tapasztalataimat a Reggio di Calabriában (Dél-Olaszország) „Art, sun, fun” témával megrendezett SU-ről.

A művészeti téma köré épülő programok folyamán lehetőségünk nyílt csoportosan festeni a tengerparton a festővásznon kívül, mint egyéb alternatívaként a bőrünket is használva… Meglátogatott minket egy hivatásos festőművész is, aki tanácsokkal látott el minket rajzolási technikánk fejlesztéséhez. Egy workshop során pedig hulladékból kellett kreativitásunkat használva műalkotásokat kreálni.

 

Kulturális fejlődésünkhöz továbbá hozzájárultak a városnéző kiruccanások Gioia Tauro, Gerace, Scilla, Reggio di Calabria, Tropea központjában, ahol múzeumokat és képgallériákat is útba ejtettünk.

Az igazi dél-olasz tradíciókat testközelből élhettük át a nyüzsgő utcákon a tömeggel sodródva a San Rocco Festivál és a Varia alkalmával. A San Rocco Ünnepen a város patrónusát ünneplik, amikor is a város utcái díszkivilágításba vannak öltöztetetve, roskadásig telve bazárral és hömpölygő tömeggel, akik között az ún. óriások táncolnak és ezt csodálva a helyiek brioche-t (helyi specialitás: édes zsemle fagylalttal töltve) vagy granita-t (jégkásához hasonló dél-olasz édesség) kóstolgatnak. Az ünnep tűzijátékkal zárul és ekkor elkezdődik az egyhetes felkészülés a Variára. A Varia szintén óriási tömegeket vonz, hiszen ekkor egy 10m magas oszlopot „díszítenek fel” angyalkákat, Szűz Máriát és az Atyát szimbolizáló hús-vér emberekkel, amit még tetőz, hogy a kerekekkel el nem látott Variát a város kiválasztott ifjai húzzák a főutcán végig. Ámulatos volt ezen élő tardícióknak részesei lenni.

Kultúrához kapcsolódó élmény volt még számomra a helyi néptánc, Tarantella lépéseinek elsajátítása, és nem is akárhogy! Ugyanis először Gerace óvárosában, a városnéző kisvonatról szóló tradícionális zene hallatán fogott karon egy szervező és vezetett be a tánc rejtelmeibe. Majd a záró estén megmutathattuk Tarantella-tudásunkat az egész város előtt (Gioia Tauro) a helyieknek tartott AEGEE-Festa alkalmával.

Ahogy jókedvben, úgy D-vitaminban sem volt hiányunk, hiszen minden felkeresett város festői szépségű tengerpartján süttethettük a hasunkat, ill. megmártózhattunk kristálytiszta vizében.

 

 

A kifejezett „Fun” részt főleg a különböző esti programok adták, mint a jelmezes pirate és toga party, az utóbbi a tengerparton tábortűzzel, medencés buli, salsa, karaoke, European Night (EN). A EN egy különleges program, ahol a SU-résztvevők bemutatják saját országuk kultúráját az általuk hozott, elkészített ételek, italok, tánc és éneklés által. Természetesen a hangulat remek és a kóstolgatással csak egyre jobb…

Napközben sem volt hiány a mókából és kacagásból, például miután felmásztunk Sant’Elua csúcsára onnan a panorámát csodálni, grilleztünk a természet lágy ölén az erdőben. Tropea-ban egy különleges akadályverseny keretében ismerhettük meg a várost, miközben a járókelőket is bevonva viccesebbnél viccesebb képeket kellett készítetünk.
Az sem volt semmi, hogy az egyik általános közlekedési eszközünk egy óvodásokra tervezett iskolabusz volt, amibe ugye 50 ember pont befért minden feltűnés nélkül…
Hétköznapi trükkünk a dél-olasz hőség ellen az állandósult vizi pisztoly csaták voltak.
Palmi városában feltaláltunk egy új, különleges, már nemzetközileg elismert sportágat: a székkel távgyorsulást…

 

Ha hasonló élményekben szívesen részesülnél, ne habozz jelentkezni a Nyári egyetemekre! Én csak ajánlani tudom!
Ne felejtsd el, hogy az AEGEE-nek sokszínű komolyabb hangvételű programjai is vannak az európai összefogás jegyében, nézz utána a honlapon!

 

Hope to see you somewhere in Europe,

Katona Tímea

(DE-ÁOK, IV. évfolyam)

Comments are closed.