Élő könyvtár – Living Library

Élő Könyvtár az Emberi Jogi Világnap alkalmából december 10-én, 12:00 órától Debrecenben az Egyetemi Templomban!

 


 

Az Élô Könyvtár éppúgy mûködik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid idôre. Csupán egy különbség van: az Élô Könyvtárban a Könyvek élô személyek, és a Könyv és olvasója között személyes párbeszéd kezdôdik.  
Az Élô Könyvtár Könyvei olyan emberek, akik elôítéletekkel és sztereotípiákkal gyakorta szembesülô csoportokat képviselnek, és akik gyakran diszkrimináció és társadalmi kirekesztés áldozatai.

Az Élô Könyvtárban a Könyvek nem csak beszélnek, de válaszolni is tudnak az olvasók kérdéseire, sôt, a Könyvek is tehetnek fel kérdéseket, és maguk is tanulhatnak.

Könyveink között előjegyzésig – többek között – megtalálhatóak lesznek a volt szenvedélybeteg, önkéntes, ifjúsági munkás, filozófus, mozgáskorlátozott, túlsúlyos, óvóbácsi, rendőr csoportok képviselői.

Kivételes alkalom lesz megismerkedni és beszélgetni Velük, megismerkedni olyan emberekkel, akikkel talán soha nem találkozunk a mindennapokban. 

Várunk 2012. december 10-én, 12:00-16:30-ig a Debreceni Református Egyetemi Templomban.
 


Az Élô Könyvtár módszer része lett az Európa Tanács Emberi Jogi Képzés Ifjúsági Programjának.

A program filozófiájának lényege, hogy az emberi jogokat nem lehet kizárólag jogi dokumentumokkal védelmezni. Mindenkinek védelmezni és segíteni kell az érvényesülésüket. Annak érdekében, hogy Mi, állampolgárok jobban elgondolkozzunk saját és Mások emberi jogairól, szélesebb körben szükséges tudatosítani az emberi jogok fontosságát mindannyiunk személyes jóléte biztosítékaként.

 

 

Comments are closed.